vineri, 25 martie 2016

Personalităţile Banatului: Portretul cărturarului Iuliu Vuia, om de cultură în slujba istoriei, şcolii şi a luptei pentru identitate şi demnitate naţională


Personalitate culturală deosebit de complexă în urmă cu peste un secol, caransebeşeanul Iuliu Vuia este un important autor de manuale şcolare, publicist-editorialist, reformator al ideilor naţiunii, gazetar, precum şi un dascăl desăvârşit, care se afirmase prin articole şi studii referitoare la pedagogie şi la istoria şcolii din Banat.

Reputatul cărturar a fost şi un mare patriot care a fost prezent, ca delegat al învăţătorimii vremii, la Marea Unire de la Alba Iulia, fiind răsplătit cu diferite ordine şi medalii, pentru sârguinţa depusă pe atâtea fronturi de ordin cultural-naţional, dar şi asuprit de autorităţile maghiare.


Iuliu Vuia s-a născut la data de 11 martie 1865 în localitatea bănăţeană Felnac, din judeţul Arad. Este fiul lui Eftimiu şi Ecaterinei Vuia, fiica pedagogului şi scriitorului Constantin Diaconovici Loga.

A urmat şcoala primară în satul natal, unde tatăl său era învăţător, apoi gimnaziul la Timişoara. După absolvirea acestuia a urmat cursurile Preparandiei din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1881. După terminarea studiilor a fost învăţător în localităţile Timişoara, Remetea, Belinţ şi Chesinţ.

Din anul 1886 până în anul 1910 a fost învăţător şi director al şcolii din comuna Comloşu Mare, judeţul Timiş. Aici s-a ocupat de stimularea şi organizarea cultural-politică a oamenilor locului pentru care a întemeiat un cor românesc, a organizat serbări culturale şi o excursie la Bucureşti, a susţinut conferinţe pe diferite teme şi a întemeiat o filială locală a „Astrei”, atrăgând prin activitatea sa atenţia autorităţilor, care îl califică drept „naţionalist exaltat”.


În consecinţă, după ce a profesat la Comloşu Mare timp de 24 de ani, a fost pensionat forţat de autorităţile maghiare, la vârsta de 45 de ani, datorită faptului că se impusese ca lider în lupta naţională a românilor bănăţeni din perioada respectivă.

În semn de recunoştinţă pentru contribuţia avută în dezvoltarea comunei, a fost petrecut până la gară de către elevi, colegi şi fruntaşii localităţii. Acestia i-au înmânat în semn de mulţumire un creion de argint.


După "pensionarea" de rigoare, în anul 1910, s-a stabilit la Caransebeş, unde şi-a intensificat activitatea în cadrul societăţilor culturale şi naţionale româneşti, fapt pentru care a fost, din nou, persecutat şi închis la Timişoara şi Szeged, iar ulterior, a fost nevoit să se refugieze la Sibiu.

La Marea Adunare de la Alba Iulia din anul 1918 participă ca preşedinte al delegaţiei învăţătorilor şi este ales membru în Marele Sfat Naţional de la Sibiu.

În anul 1919 organizează şi conduce la Sibiu “Congresul învăţătorilor din Banat şi Transilvania”. Tot în acest an se reîntoarce în învăţământ, la Şcoala Pedagogică din Caransebeş. În paralel se înscrie la fără frecvenţă la Universitatea din Cluj şi se califică drept profesor de istorie-geografie la Şcoala din Caransebeş.


           Aici înfiinţează Ateneul Popular, devine preşedinte al Casinei Române, al Casei Naţionale şi al Asociaţiei profesorilor secundari din Caransebeş. Va fi şi deputat al sinoadelor eparhiale şi al Congresului Naţional Bisericesc.

Vechiul imobil din urbea de pe Timiş şi Sebeş, de pe strada Târgului numărul 5, unde a locuit omul de cultură, nu mai există în prezent, aici fiind construită o clădire nouă după Revoluţia din Decembrie 1989.


A activat chiar şi în politică, fiind ales deputat în Parlamentul ţării din partea Cercului electoral Bocşa.

Pentru importanta sa activitate culturală în slujba neamului românesc, a fost răsplătit cu “Ordinul Steaua României” în grad de ofiţer, cu “Răsplata Muncii” clasa I şi “Ordinul Ferdinand”.


Astfel, Iuliu Vuia a colaborat în permanenţă cu ziarele „Luminătorul”, „Dreptatea”, “Biserica”, “Şcoala” şi „Tribuna”, publicând studii privitoare la istoria Banatului, precum o lucrare importantă despre districtele româneşti din partea de vest a ţării, apărut în „Analele Banatului” din Timişoara, în anul 1929.

Studiul referitor la districtele bănăţene a produs admiraţie în acea perioadă, fiind preluat de toţi specialiştii Evului Mediu bănăţean, iar autorul său a intrat în conştiinţa publică a secolului al XX-lea. Pentru sârguinţa cu care a cercetat şi promovat trecutul Banatului a fost considerat unul dintre cei mai importanţi istorici ai acestei regiuni. 


Totodată, a publicat numeroase lucrări de pedagogie. Este autorul unei serii complete de manuale pentru cursul primar şi a numeroase alte manuale şcolare. Printre cele mai importante lucrări se numără: “Şcoalele româneşti bănăţene în secolul XVIII” (1896), “Să avem cunoştinţa demnităţii noastre” (1897), “Organizarea noastră economică” (1912), “Contribuţii la istoria şcoalelor bănăţene” (1923) şi “Districtus Walachorum” (1930).

Iuliu Vuia a avut două căsnicii, cu Eugenia Pop şi Sofia Corneanu, precum şi patru copii.


Este tatăl lui Romulus Vuia, care a trăit între anii 1887-1963. Acesta a fost un etnolog, etnograf, antropolog și folclorist, care a întemeiat în anul 1923 Muzeul Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din România. În anul 1929, a fondat, de asemenea, Parcul Etnografic Național din Cluj, care îi poartă astăzi numele, cel dintâi muzeu etnografic în aer liber din România. Mai mult, tot Romulus Vuia a întemeiat Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române, realizând, între anii 1910 și 1960, o culegere folclorică însumând peste 1300 de piese specifice.

Fiica cărturarului Iuliu Vuia, Livia Elena Vuia s-a înrolat voluntară ca şi soră de caritate în Spitalul "Internat" numărul 6 din Caransebeş. În anul 1915, aceasta va ajunge şefa spitalului, iar în anii din perioada Primului Război Mondial se va ocupa îndeaproape de răniţii ajunşi aici de pe frontul de luptă.


Ceilalţi doi fii ai cărturarului s-au numit Iuliu “Lulu”, decedat la patru ani, şi Liviu.

Tânărul cercetător clujean David Tonea, în vârstă de 26 de ani, este posesor al unei colecţii impresionante de aproape o mie de fotografii vechi şi inedite privitoare la familia Vuia. Instantaneele respective i-au fost donate acestuia de strănepoata cărturarului, Aida Rodica Moga, ultimul descendent în viaţă al familiei.


Strănepoata lui Iuliu Vuia s-a mutat în satul Lita din judeţul Cluj în anul 2000, iar astfel, Aida Rodica şi tânărul localnic David au ajuns prieteni buni. Cel din urmă, fiind deosebit de pasionat de istorie, şi-a amenajat la domiciliu un muzeu cu obiecte vechi, dar şi cu fotografii înfăţişându-i pe locuitorii satului.

“La doi ani după venirea sa aici, în sat, Aida Rodica Moga, m-a vizitat şi ne-am cunoscut. A văzut muzeul şi a fost impresionată de dragostea mea faţă de istoria locului. Mi-a dat cele aproape o mie de fotografii vechi, alături de câteva obiecte ce au aparţinut mamei sale, nepoata lui Iuliu Vuia, care a fost şi ea cercetător şi profesoară de istorie la Liceul George Bariţiu din Cluj-Napoca, plus câţiva saci cu carţi, spunându-mi că are încredere în mine şi că le lasă pe mâini bune. Nu era căsătorită şi nici urmaşi nu avea…”, a precizat tânărul pasionat de istorie, David Tonea.


Cu patru ani înainte de a se stabili la Caransebeş, reputatul cărturar Iuliu Vuia a avut o întâlnire emoţionantă cu Regele României.

“În anul 1906, când a fost la Bucureşti în cadrul unei excursii pe care el a organizat-o pentru locuitorii comunei Comloşu Mare, se întreţine cu Regele Carol I, spunându-i că libertatea românilor din Austro-Ungaria este doar pe hârtie. Iar, când vorbea de marile noastre figuri istorice precum Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul, cărturarul Iuliu Vuia avea lacrimi în ochi! Ulterior, acesta aduce în Banat un drapel tricolor de la Bucureşti, pentru care va fi tras la răspundere de autorităţile maghiare” , a dezvăluit David Tonea.


Cărturarul a continuat să îşi manifeste actele de patriotism până la finalul vieţii sale.

“A realizat o mare colectă pentru ridicarea monumentelor eroilor Horea, Cloşca şi Crişan de la Alba Iulia, precum şi pentru înfiinţarea unui cămin pentru studenţii bănăţeni din Bucureşti. Monumentul respectiv a fost ridicat în anul 1937 de sculptorul Iosif Fekete, însa Iuliu Vuia n-a mai apucat să-l vadă”, a mai adăugat tânărul cercetător clujean David Tonea.


Iuliu Vuia s-a pensionat din învăţământ în anul 1930 şi a decedat trei ani mai târziu la Caransebeş, la vârsta de 68 de ani.

Este înmormântat în cimitirul Bisericii “Sfântul Ioan Botezătorul” de pe strada Muntele Mic, lângă ilustrul său bunic, cărturarul şi scriitorul Constantin Diaconovici Loga.

Cavoul familiei Vuia figurează pe Lista monumentelor istorice din România, în categoria monumente memoriale şi funerare.

Un comentariu:

  1. Casa de pe Targului e la nr.4 si exista in continuare ;)
    e impartita pe din doua de ani buni

    RăspundețiȘtergere

Citeşte în continuare şi alte informaţii importante de la Caransebeş:

Etichete:

Caransebeş Cultură Artă "Ţara Gugulanilor" Banatul Montan Istorie Social Tradiţii Casa de Cultură "George Suru" Reşiţa Timişoara Sport Folclor Parcul "Teiuş" Literatură Colegiul "CD Loga" Învăţământ Educaţie Ion Marcel Vela Administraţie Liviu Groza Muzică populară Parcul „General Ioan Drăgălina” Bucureşti Adrian Ardeţ Colegiul "Traian Doda" Ioan Cojocariu Mediu Muzică clasică Culinar Fotbal Etnografie Fotografii inedite Luţă Ioviţă Monumente Spiritualitate Ştefan Isac Muzeul Caransebeș Comerţ Sănătate Ansamblul "Doina Banatului" Lugoj Piaţa "Revoluţiei" Liga a II-a Atletism Culte Eveniment Pictură Teatru Balta Sărată Ery Pervulescu Politică Arheologie Gabi Zaharia Produse ecologice Simpozion Sinagoga "Beith El" Suporteri Autorităţi Cristian Dragomir Turism Cluj-Napoca Eugen Petri Mihaela Pral Poezie Râul Timiş Achim Nica Ana Pacatiuş Dan Daniel Doran Procese electorale Religie Râul Sebeş Sculptură Sibiu Sorin Bălu 1 Decembrie 1918 Ciclism Daniela Văcărescu Documente Elie Miron Cristea Festival Jurnalism Liliana Danci Medicină Oţelu Roşu PSS Lucian Primul Război Mondial Armata Română Biblioteca ”Mihail Halici” Campanie Constantin Daicoviciu Cornel Galescu Craiova Iancu Laurenţiu Klaus Iohannis Mihai Vintilă Muzică uşoară Petronela Ciobotea Piaţa agroalimentară Poiana Mărului Pomicultură Taraful "Olanii" Transport "Ruga de la Oraş" Adela Jurchescu Adrian Crânganu Afilon Laţcu Alin Artimon Alin Paleacu Ansamblul "Junii Gugulani" Arad Dacia Romană Deva Dumitru Chepeţean Eftimie Murgu Filip Strejariu Incompetenţă O.S.P.D. Caransebeş Sorina Jurj Valea Cenchii Agricultură Andezit Banatul Sârbesc Băile Herculane Campionat Naţional Cercul Militar Cinematografie Cinematograful "Luna" Constantin Brătescu Dansuri populare Loredana Cimpoieru Maraton Marmură albă Obreja Palatul Cotroceni Patinaj Victor Ponta Alba Iulia Ana Paica Arhitectură Armeniş Bucoşniţa Club Sportiv Şcolar Clubul "Impact Vox" Consiliul Județean Constantin Petruţa-Iovanovici Ecologie Economie Emanuela Budimir Florin Bojin Ilie Iova Legumicultură Ministerul Sănătăţii Muntele Mic Nicolae Borceanu Regimentul 43 "Infanterie" Salvamont Silvicultură Travertin Turnu Ruieni "Piaţa Gugulanilor" "Pro Patria" Alexandra Nicolau Alexandru Petria Amenajări edilitare Ana Jurj Bata Marianov Buchin Chinologie Clubul "Rotary" Comunism Cosmin Popovici Cristian Brecica Cristina Galescu Cupa României Dan Laurenţiu Tocuţ Daniel Opriţa Dimitar Pangarov Divizia A Dramaturgie Felicia Stoian Florin Damian-Schwartz Gabriela Szabo Gheorghe Jurma Grupul "MTB" Holocaust Ilegalitate Ivan Bloch Lucia Măran Mihaela Muntean Ministerul Culturii Monden Nicoleta Cimpoieru Nutriţie Oradea Oraviţa Pavel Craia Pavel Şuşară Piatra Neamţ Reformă Sarmizegetusa Schi Semimaraton Sorin Gheju Teregova Tezaur Traian Doda Târgu Jiu Universitatea de "Vest" Urbanism Volei "Turnul lui Ovid" Adrian Jurchescu Adrian Stepan Aeroclubul României Alexandru Guran Alpinism Ansamblul ”Zestrea Gugulanilor” Antoniu Sequens Ariana Covaci Baia Mare Bersobis-Aizis Bocşa Caniculă Carmen Neumann Cornel Ungureanu Corneliu Baba Costin Feneșan Călin Popescu Tăriceanu Daniel Alic Defrişări Dorina Grecu Dumitru Jompan Episcopia Caransebeşului Epoca Neolitică FC "Viitorul" Caransebeş Filarmonica "Banatul" Finanţe George Enescu George Pelin Gheorghe Secheşan Gorun Guvernul României Handmade Iconografie Indiferenţă Infrastructură Ionela Bădălan Iosif Caraiman Jupa Liga a IV-a Liubiţa Raichici Mafie Marcel Tolcea Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia Mariana Ionescu Mircea Moscovici Moise Groza N.D. Vlădulescu Nicolae Borlovan Nicolae Corneanu Nicolae Iorga Nicolae Sârbu Nicolae Ungar Nistor Ghimboaşă Omagiu Orşova Ovidiu Roşu Poliţia rutieră Publicitate Pădure Regele Ferdinand Revista ”Interferențe” Râul Bârzava Satu Mare Silviu Hurduzeu Sinagoga "Beit El" Slatina Timiş Tenis Tiberiu Ceia Tibiscum Turnu Severin Valea Timişului Valeria Arnăutu Vandalism Vioară Viticultură Voluntariat Ştefan Popa Popa’s Ştrandul "Tineretului" " "Magica Balta" "Radarul pădurilor" Academia Română Agmonia Alexandru Mironov Alin Oprea Ana Borcean Ana Munteanu Andrei Ungur Aniversare Armjavascript:void(0);ata Română Arţari Atletism Master Aviaţie Balcaniadă Bozovici Buziaş Caricatură Caritate Catedrala Episcopală Cecilia Clipa Chişinău Cinematograful "Tineretului" Colegiul "Octav Băcilă" Colegiul "Traian Lalescu" Comemorare Cornelia Mateescu Costi Păun Crin Antonescu Cristian Iorgov Cultura "Vinca" Cutremur Dan Alexa Dan Diaconescu Daniela Fara Decebal şi Traian Demisie Dimitrie Cantemir Doriana Talpeș Ecumenism Editorial Elena Udrea Eleonora Bunea Emil Săndoi Energie electrică Epigrame Epoca Bronzului Evaziune Filaret Musta Floarea Pascal Gabi Zaharia Ion Marcel Vela Gabi Ţurcaş Gelu Stan George Corbu Gheorghe Tache Gheorghe Țunea Grafică Grai bănăţean Gripă Hadrian Daicoviciu Handbal Horia Irimia Iaz Iaşi Ieruga Ilie Sârbu Industrie Informatică Infracţiuni Internet Inundaţii Ioan Jorj Ioan Mircea Petruţ Ioan Piso Ion Mocioalcă Iuliana Popescu-Enache Iuliu Hossu Iuliu Vuia Janos Horvay Josef Racz Laura Sgaverdea Laurenţiu Bădicioiu Lavinia Călina Lederata-Arcidava Liceul "Dacia" Liceul "Sabin Păuţa" Liceul "Trandafir Cocârlă" Lindenfeld Manuela Ionescu Margit Szemenyei Maria Bologa Maria Frenţiu Maria Tănase Marian Enache Masivul Făgăraş Matei Lupu Mihai Bolintiş Milos Simovici Mioveni Mircea Baniciu Mircea Dinescu Mircea Ionescu Quintus Miruna Maria Mihancea Mitropolit Primat Mizil Molizi Muzeul Satului Bănăţean Mălina Ciobanu Mărțișor Nicolae Bănicioiu Nicoleta Voica Octavian Bordan Olimpiadă Naţională Ordine publică Palatul Împăratului Traian Parlamentul României Paula Seling Petre Mogoşanu Petrică Miulescu Irimică Petroșnița Petru Bona Pictură Sculptură Pierre Amoyal Platani Port popular Prea Sfinţia Sa Lucian Presă scrisă Protest Publicistică Pâncota Râul Cerna Salarizare Seminarul "Ioan Popasu" Serbările Cetăţii Simbolistică Simona Țimonea Slatina Olt Solidaritate Sorin Grindeanu Stana Stepanescu Teologie Timotei Popovici Traian Băsescu Traian Topliceanu Transfăgărăşan Transplant organe Trupa ”Masquerade” Tudor Gheorghe Tudor Mușatescu Uzdin Vaccin Valea Almăjului Vasile Popovici Vârful "Gugu" Împărăteasa "Sissi" Împărăteasa Maria Tereza Şah Şcoala Populară "Ion Românu" Şesu Roşu Ştefan Velovan ”Centenar România” ”Descriptio Moldaviae”

Translate

Arhivă blog

Persoane interesate