duminică, 10 mai 2009

Adevăruri istorice - Palatul Împăratului Traian a fost descoperit în localitatea Zăvoi din Banatul Montan


O inedită şi remarcabilă descoperire arheologică, de o importanţă istorică excepţională va aduce comuna Zăvoi din Valea Bistrei în atenţia cercetătorilor de pretutindeni. Aici au fost efectuate săpături care au scos la iveală vestigiile unui palat roman, cu structuri foarte bine conservate, care va aduce informaţii preţioase şi necunoscute până acum de istorici, referitoare la Cultura Daco-Romană.

Construcţia în cauză se află situată pe amplasamentul actualului cimitir comunal şi a fost descoperită la momentul efectuării unei gropi mortuare. Primarul comunei Zăvoi, Antonie Bunei, s-a implicat activ, în faza incipientă, în dezvoltarea săpăturilor din zonă, anunţându-l totodată pe arheologul caransebeşean Adrian Ardeţ despre situaţia apărută. Acesta din urmă, realizând la faţa locului amploarea descoperirii a luat legătura cu directorul Direcţiei judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Caraş-Severin, Ada Cruceanu Chisăliţă care a sprijinit financiar, prin intermediul instituţiei, continuarea săpăturilor şi a cercetărilor de aici.

          În aceste condiţii, echipa condusă de cercetătorul ştiinţific doctor Adrian Ardeţ de la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a scos la lumină o construcţie complexă estimată la două milenii de existenţă, aparţinând culturii romane. Cel mai probabil, imobilul respectiv a fost construit în toamna anului 101, după Hristos, în timpul Primului Război Daco-Roman desfăşurat între anii 101-102, după Hristos.

          Conform izvoarelor istorice, în acel an, în zona fostei aşezării antice Agmonia de lânga actuala localitate Zăvoi, în apropierea capitalei Daciei, împăratul roman Traian, a sosit cu peste 200.000 de militari, cu gândul să cucerească fortăreaţa Sarmizegetusa, după ce anterior, prin luptă, a supus triburile dacice de la nord de Dunăre, respectiv din zonele Olteniei şi Banatului.

              Însă, din cauza drumului dificil către Sarmizegetusa şi Munţii Orăştiei dar şi a opoziţiei dace, ofensiva romană s-a oprit pe timpul iernii în Valea Bistrei, în zona noilor vestigii descoperite la Zăvoi, unde doveziile ieşite la iveală confirmă înfiinţarea unor aşezăminte. În actualul stadiu de cercetare, arheologul caransebeşean Adrian Ardeţ este de părere că, datorită complexităţii construcţiei, însuşi Împăratul Traian a folosit Palatul descoperit la Zăvoi în timpul iernii dintre anii 101-102, înainte de lupta decisivă cu Decebal şi cucerirea de către romani a Regatului Dac.

Între argumentele care conduc la susţinerea acestei afirmaţii se evidenţiază faptul că, până la această dată, o construcţie aproximativ asemănătoare cu amploarea celei noi descoperite se află numai la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala ulterioarei Provincii romane Dacia ce servea drept sediu al Guvernatorului din aceea vreme, acest edificiu fiind construit abia în anul 160 după Hristos.


Descoperirea „Palatului Împăratului Traian” de la Zăvoi este cu atât mai importantă datorită faptului că acesta a fost construit timpuriu, înainte de cucerirea efectivă a Daciei, în anul 101, după Hristos. De menţionat faptul că, anticul imobil, unic în România prin construcţia sa păstrează în totalitate tradiţia latină de arhitectură pentru clădirile cu impozanţă. Astfel, zidurile au fost realizate din piatră de carieră fasonată, încăperile erau încălzite prin podea, respectiv procedura „Hipocaustum”- specifică doar clădirilor publice unde îşi desfăşurau activitatea, între alţii, şi cei mai înalţi funcţionari romani iar la băi s-a folosit pentru izolare o tehnică şi un amestec special de bucăţi de cărămidă şi mortar „Opus Signinum”, care nu permitea infiltrarea apei în ziduri. De asemenea, până la acest moment, arheologul Adrian Ardeţ a descoperit aici fundaţiile unei săli de aproximativ 100 de metri pătraţi, o baie, o piscină, intrarea în imobil, alături de o parte din curtea interioară unde se află canalele de scurgere ale apelor, pavate cu cărămidă şi, acoperite la rândul lor cu lespezi de piatră.

            După primele cercetări desfăşurate, pentru Palatul antic descoperit în comuna Zăvoi a ieşit la iveală şi o excepţie vizavi de arhitectura romană şi anume faptul că între materialele de construcţie nu se regăseşte şi roca de marmură, iar explicaţia în acest sens constă în faptul că, până în anul 101 după Hristos, romanii încă nu descoperiseră Cariera din actuala localitate Bucova, acest lucru petrecând-se abia dupa cucerirea Daciei din anul 102, după Hristos.


Plecând de la această descoperire şi de la existenţa „Valurilor de Pâmânt” din comuna Zăvoi care au fost construite de romani cu rol de fortificaţie şi aveau o înălţime de zece metri, Adrian Ardeţ consideră că Bătălia de la Tapae pare să se fi desfăşurat în apropierea acestei zone. Tot aici, conform izvoarelor istorice, ar exista şi un monument altar, nedescoperit însă, dedicat victimelor acestei lupte. De menţionat că, Bătălia de la Tapae a fost bătălia decisivă a primului Război Daco-Roman, în care împăratul roman Traian l-a învins pe regele dac Decebal. Până la această dată, istoricii nu au reuşit să identifice cu exactitate zona câmpului de luptă.

            Pe viitor, vestigiile romane din comuna Zăvoi urmează a fi restaurate, conservate şi puse cu adevărat în valoare cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, Consiliului Judeţean, Direcţiei judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Caraş-Severin, toate acestea ducând la dezvoltarea întregii zone din punct de vedere turistic. În acelaşi timp, săpăturile cu caracter de salvare efectuate până în acest moment, se vor transforma în săpături sistematice iar întrega locaţie va fi constituită într-un sit arheologic, fiind probabile aici şi alte descoperiri de amploare. Rămâne ca, după ce rezultatele cercetarilor de teren vor fi concretizate în studii ştiinţifice, manualele de istorie vor trebui să fie modificate şi completate.

           Până atunci însă, către finele lunii în curs, Direcţia judeţenă pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional şi Primăria comunei Zăvoi întenţionează să organizeze o masă rotundă pe tema descoperirii noilor vestigii romane din Valea Bistrei la care vor lua parte, între alţii, cunoscuţi oameni de ştiinţă de la Muzeele de Istorie din Bucureşti, Cluj Napoca şi Timişoara dar şi autorităţi judeţene şi locale.


Descoperirea recentă a ruinelor „Palatului Împăratului Traian” din comuna Zăvoi şi existenţa „Marilor Valuri de Pâmânt” în apropierea acestei localităţi care au fost construite de romani cu rol de fortificaţie şi aveau o dimensiune de 350 x 350 de metri şi înalte de zece metri, aduc noi indicii istoricilor de pretutindeni referitoare la Bătălia de la Tapae care pare să se fi desfăşurat în apropierea acestei zone.

Tot aici, conform izvoarelor istorice de la Dio Cassius, ar exista şi un monument altar, nedescoperit însă până în prezent de arheologii români. În antichitate, aceste edificii, erau ridicate de romani la locul desfăşurării marilor bătălii iar aici erau oficiate an de an ceremoniale religioase şi procesiuni în memoria militarilor căzuţi în lupte.

De menţionat faptul că, Bătălia de la Tapae a fost bătălia decisivă a primului Război Daco-Roman desfăşurat între anii 101-102, după Hristos, în care împăratul roman Traian l-a învins pe regele dac Decebal şi a cucerit capitala acestuia, Sarmizegetusa, din Munţii Orăştiei. Până la această dată, istoricii nu au reuşit să identifice cu exactitate zona câmpului de luptă, avansând o serie de locaţii situate între comuna Zăvoi şi Porţile de Fier ale Transilvaniei.

           „Agger”-ul sau „Valurile de Pământ” sunt acele construcţii ce au fost folosite de civilizaţia romană pentru apararea unui castru sau a unui alt obiectiv militar sau civil. Trebuie precizat faptul că, „Agger”-ul existent în apropierea comunei Zăvoi a fost cercetat pentru prima dată de academicianul doctor Constantin Daicoviciu în anii '60, însă renumitul arheolog, neavând cunoştiinţe la aceea perioadă despre Palatul roman recent descoperit în localitate, nu a putut explica ceea ce anume au protejat şi fortificat valurile de pământ de aici.

       Arheologul caransebeşean Adrian Ardeţ consideră că, dovezile descoperite la locul construcţiei în cauză indică faptul că, însuşi Împăratul Traian a folosit Palatul de la Zăvoi în timpul iernii dintre anii 101-102, înainte de lupta decisivă cu Decebal şi cucerirea de către romani a Regatului Dac.

14 comentarii:

  1. Din cite vad in fotografiile publicate pe blog,sapaturile si zidurile sunt in gradina bunicii mele in care am copilarit. Intrebarea care se pune este cum au putut sa efectueze acesti arheologi sapaturi pe o propritate privata fara a avea o aprobare? Sau in statul Roman suntem in tara lui Papura Voda unde fiecare face ce vrea si unde vrea? Primarul din Zavoi spune ca va dezvolta turistic zona dar la acea masa rotunda pe baza descoperirii noilor vestigii romane nu am fost invitati noi-proprietarii de drept al terenului pe care au fost descoperite aceste vestigii-pe care vad ca se face proprietar primarul comunei Zavoi. Am observat ca pe site-ul Ministerului Culturii si Cultelor apare ca sit arheologic la pozitia 304 CS-I-m-B-10898.02. La reglementarile date pe acelasi site la ministerului nu apare si aprobarile date pentru a efectua sapaturi pe o proprietate particulara.Ramane de vazut daca si legislatia Europeana in domeniu aproba aceste practici. Cu respect Sorin Cioc

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant!
    felicitari arheologilor

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate Sorin, cum au putut sa sape la voi in gradina fara sa ceara o aprobare? Si eu am bunici in Zavoi deci stiu exact despre ce vorbesti. Nu stiu cand va deveni Zavoiul zona turistica, chiar daca se descopera inca 10 vestigii romane. Ar trebui sa vii de la Timi sa vezi ce faci pe acolo, implica-te, totusi e proprietatea voastra. Ia legatura cu mama ta puneti-va in tema, ca e pacat sa ramana si restul gradinii spatiu deschis. Nu conteaza ca nu sta nimeni acolo, totusi sunt amintirile copilariei voastre acolo. Te-ai gandit la posibilitatea de a deschide un proces? Succes. Nu-mi dau numele nu am copilarit cu grupul tau, aveam o varsta mult mai mica, nu conteaza cine sunt.

    RăspundețiȘtergere
  4. Noroc ca mai moare cite un om,mai descopera cu ocazia asta cite ceva,se mai aprinde iluminatu public.Deci in consecinta...tot inapoi.....dragi tovarasi

    RăspundețiȘtergere
  5. normal, ce cauata aia cu vestigiile la tine? da-le dracu, poti sa faci o shaormerie acolo pana la urma-i locul tau....

    siturile arheologice sunt cam de interes national, si nu intereseaza pe stat ca tu ai amintiri pe care vrei sa le inconjori cu gard.... asta-i cel mai prost animal: taranul intors de la oras... pentru ca face praf totul cand se intoarce animalul...

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar asa, hai sa facem scandal ca poate pica un ban! Si cine-a mai fost si Traian asta sa-si faca palat in curtea omului?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Music Matters Stage (Concert ' this stage will showcase up-and-coming artists associated with the BET Music Matter initiative).

    As a desired destination vacation spot, winning the coveted AAA Four Diamond Rating every year since 2010,
    Mount Airy Resort definitely shines above the rest for romance and entertainment fun. They can advance skills in serious idea and spelling as well.

    Famous movies often make good themes or old cop television shows
    like Starsky and Hutch. You can download Halo 1 and you can have hours of fun.

    my website :: fun and stuff in macedonia ohio

    RăspundețiȘtergere
  8. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs
    really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later.
    Cheers

    Visit my webpage ... weight loss - www.w3ightl055.com -

    RăspundețiȘtergere
  9. This website was... how do I say it? Relevant!! Finally I
    have found something that helped me. Kudos!

    Feel free to surf to my site; weight loss tips (www.w3ightl055.com)

    RăspundețiȘtergere
  10. Very good post! We will be linking to this great article on our website.

    Keep up the good writing.

    Feel free to visit my web-site; Garcinia hca

    RăspundețiȘtergere
  11. It's the best time to make some plans for the future and it
    is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips.

    Maybe you could write next articles referring to this
    article. I wish to read even more things about it!

    RăspundețiȘtergere
  12. Hi, this weekend is pleasant designed for me, since
    this occasion i am reading this fantastic educational article here at my home.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ⲛice post. I used tօ be chеcking continuously
    this blog and I'm impresseⅾ! Extremeⅼy helpfuⅼ information particularly the
    final phase :) I deal with such info a lot. I used
    to be seeкing this certain information for a very long time.
    Thanks and best of luck.
    bloɡ here : How To Locк Files The Marіne Way

    RăspundețiȘtergere
  14. Μy brother recommеnded I might ⅼiқe this websіte. He
    was entiurеly rіght. This put up actually made my day.
    Yoᥙ can not consider just how much tіme I had spent for this inf᧐rmatiοn!
    Thank you!

    RăspundețiȘtergere

Citeşte în continuare şi alte informaţii importante de la Caransebeş:

Etichete:

Caransebeş Cultură Artă "Ţara Gugulanilor" Banatul Montan Istorie Social Tradiţii Casa de Cultură "George Suru" Reşiţa Timişoara Sport Folclor Parcul "Teiuş" Literatură Colegiul "CD Loga" Învăţământ Educaţie Ion Marcel Vela Administraţie Liviu Groza Muzică populară Parcul „General Ioan Drăgălina” Bucureşti Adrian Ardeţ Colegiul "Traian Doda" Ioan Cojocariu Mediu Muzică clasică Culinar Fotbal Etnografie Fotografii inedite Luţă Ioviţă Monumente Spiritualitate Ştefan Isac Muzeul Caransebeș Comerţ Sănătate Ansamblul "Doina Banatului" Lugoj Piaţa "Revoluţiei" Liga a II-a Atletism Culte Eveniment Pictură Teatru Balta Sărată Ery Pervulescu Politică Arheologie Gabi Zaharia Produse ecologice Simpozion Sinagoga "Beith El" Suporteri Autorităţi Cristian Dragomir Turism Cluj-Napoca Eugen Petri Mihaela Pral Poezie Râul Timiş Achim Nica Ana Pacatiuş Dan Daniel Doran Procese electorale Religie Râul Sebeş Sculptură Sibiu Sorin Bălu 1 Decembrie 1918 Ciclism Daniela Văcărescu Documente Elie Miron Cristea Festival Jurnalism Liliana Danci Medicină Oţelu Roşu PSS Lucian Primul Război Mondial Armata Română Biblioteca ”Mihail Halici” Campanie Constantin Daicoviciu Cornel Galescu Craiova Iancu Laurenţiu Klaus Iohannis Mihai Vintilă Muzică uşoară Petronela Ciobotea Piaţa agroalimentară Poiana Mărului Pomicultură Taraful "Olanii" Transport "Ruga de la Oraş" Adela Jurchescu Adrian Crânganu Afilon Laţcu Alin Artimon Alin Paleacu Ansamblul "Junii Gugulani" Arad Dacia Romană Deva Dumitru Chepeţean Eftimie Murgu Filip Strejariu Incompetenţă O.S.P.D. Caransebeş Sorina Jurj Valea Cenchii Agricultură Andezit Banatul Sârbesc Băile Herculane Campionat Naţional Cercul Militar Cinematografie Cinematograful "Luna" Constantin Brătescu Dansuri populare Loredana Cimpoieru Maraton Marmură albă Obreja Palatul Cotroceni Patinaj Victor Ponta Alba Iulia Ana Paica Arhitectură Armeniş Bucoşniţa Club Sportiv Şcolar Clubul "Impact Vox" Consiliul Județean Constantin Petruţa-Iovanovici Ecologie Economie Emanuela Budimir Florin Bojin Ilie Iova Legumicultură Ministerul Sănătăţii Muntele Mic Nicolae Borceanu Regimentul 43 "Infanterie" Salvamont Silvicultură Travertin Turnu Ruieni "Piaţa Gugulanilor" "Pro Patria" Alexandra Nicolau Alexandru Petria Amenajări edilitare Ana Jurj Bata Marianov Buchin Chinologie Clubul "Rotary" Comunism Cosmin Popovici Cristian Brecica Cristina Galescu Cupa României Dan Laurenţiu Tocuţ Daniel Opriţa Dimitar Pangarov Divizia A Dramaturgie Felicia Stoian Florin Damian-Schwartz Gabriela Szabo Gheorghe Jurma Grupul "MTB" Holocaust Ilegalitate Ivan Bloch Lucia Măran Mihaela Muntean Ministerul Culturii Monden Nicoleta Cimpoieru Nutriţie Oradea Oraviţa Pavel Craia Pavel Şuşară Piatra Neamţ Reformă Sarmizegetusa Schi Semimaraton Sorin Gheju Teregova Tezaur Traian Doda Târgu Jiu Universitatea de "Vest" Urbanism Volei "Turnul lui Ovid" Adrian Jurchescu Adrian Stepan Aeroclubul României Alexandru Guran Alpinism Ansamblul ”Zestrea Gugulanilor” Antoniu Sequens Ariana Covaci Baia Mare Bersobis-Aizis Bocşa Caniculă Carmen Neumann Cornel Ungureanu Corneliu Baba Costin Feneșan Călin Popescu Tăriceanu Daniel Alic Defrişări Dorina Grecu Dumitru Jompan Episcopia Caransebeşului Epoca Neolitică FC "Viitorul" Caransebeş Filarmonica "Banatul" Finanţe George Enescu George Pelin Gheorghe Secheşan Gorun Guvernul României Handmade Iconografie Indiferenţă Infrastructură Ionela Bădălan Iosif Caraiman Jupa Liga a IV-a Liubiţa Raichici Mafie Marcel Tolcea Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia Mariana Ionescu Mircea Moscovici Moise Groza N.D. Vlădulescu Nicolae Borlovan Nicolae Corneanu Nicolae Iorga Nicolae Sârbu Nicolae Ungar Nistor Ghimboaşă Omagiu Orşova Ovidiu Roşu Poliţia rutieră Publicitate Pădure Regele Ferdinand Revista ”Interferențe” Râul Bârzava Satu Mare Silviu Hurduzeu Sinagoga "Beit El" Slatina Timiş Tenis Tiberiu Ceia Tibiscum Turnu Severin Valea Timişului Valeria Arnăutu Vandalism Vioară Viticultură Voluntariat Ştefan Popa Popa’s Ştrandul "Tineretului" " "Magica Balta" "Radarul pădurilor" Academia Română Agmonia Alexandru Mironov Alin Oprea Ana Borcean Ana Munteanu Andrei Ungur Aniversare Armjavascript:void(0);ata Română Arţari Atletism Master Aviaţie Balcaniadă Bozovici Buziaş Caricatură Caritate Catedrala Episcopală Cecilia Clipa Chişinău Cinematograful "Tineretului" Colegiul "Octav Băcilă" Colegiul "Traian Lalescu" Comemorare Cornelia Mateescu Costi Păun Crin Antonescu Cristian Iorgov Cultura "Vinca" Cutremur Dan Alexa Dan Diaconescu Daniela Fara Decebal şi Traian Demisie Dimitrie Cantemir Doriana Talpeș Ecumenism Editorial Elena Udrea Eleonora Bunea Emil Săndoi Energie electrică Epigrame Epoca Bronzului Evaziune Filaret Musta Floarea Pascal Gabi Zaharia Ion Marcel Vela Gabi Ţurcaş Gelu Stan George Corbu Gheorghe Tache Gheorghe Țunea Grafică Grai bănăţean Gripă Hadrian Daicoviciu Handbal Horia Irimia Iaz Iaşi Ieruga Ilie Sârbu Industrie Informatică Infracţiuni Internet Inundaţii Ioan Jorj Ioan Mircea Petruţ Ioan Piso Ion Mocioalcă Iuliana Popescu-Enache Iuliu Hossu Iuliu Vuia Janos Horvay Josef Racz Laura Sgaverdea Laurenţiu Bădicioiu Lavinia Călina Lederata-Arcidava Liceul "Dacia" Liceul "Sabin Păuţa" Liceul "Trandafir Cocârlă" Lindenfeld Manuela Ionescu Margit Szemenyei Maria Bologa Maria Frenţiu Maria Tănase Marian Enache Masivul Făgăraş Matei Lupu Mihai Bolintiş Milos Simovici Mioveni Mircea Baniciu Mircea Dinescu Mircea Ionescu Quintus Miruna Maria Mihancea Mitropolit Primat Mizil Molizi Muzeul Satului Bănăţean Mălina Ciobanu Mărțișor Nicolae Bănicioiu Nicoleta Voica Octavian Bordan Olimpiadă Naţională Ordine publică Palatul Împăratului Traian Parlamentul României Paula Seling Petre Mogoşanu Petrică Miulescu Irimică Petroșnița Petru Bona Pictură Sculptură Pierre Amoyal Platani Port popular Prea Sfinţia Sa Lucian Presă scrisă Protest Publicistică Pâncota Râul Cerna Salarizare Seminarul "Ioan Popasu" Serbările Cetăţii Simbolistică Simona Țimonea Slatina Olt Solidaritate Sorin Grindeanu Stana Stepanescu Teologie Timotei Popovici Traian Băsescu Traian Topliceanu Transfăgărăşan Transplant organe Trupa ”Masquerade” Tudor Gheorghe Tudor Mușatescu Uzdin Vaccin Valea Almăjului Vasile Popovici Vârful "Gugu" Împărăteasa "Sissi" Împărăteasa Maria Tereza Şah Şcoala Populară "Ion Românu" Şesu Roşu Ştefan Velovan ”Centenar România” ”Descriptio Moldaviae”

Translate

Arhivă blog

Persoane interesate